19 Haziran 2007

Kuzey Vargın

Yeşilçam'ın en güzel insanlarından biridir Kuzey Vargın; sevdiğimiz, saydığımız bir "kötü" olmasına ek olarak, kendisinden sonra gelen jenerasyonu da etkilemeyi başarmıştır.. (Meraklısına: Engin Koç'da bunun izlerini görmek mümkün.)
1940 yılının 15 Haziran'ın da, çok sevdiğim bir dostumla aynı gün yani, doğmuş baba.. Hülya Koçyiğit'e en fazla tacizde bulunan aktör olarak adını altın harflerle belleklere kazımasının dışında, son zamanlarda dizilerle de belirmeye başladı ekranlarda: geçmişten bugüne; Canısı, Sırılsıklam, Aşkına Eşkıya, Aşkımızda Ölüm Var, Aşk Oyunu gibi birçoğunun isminin içinde "aşk" kelimesinin geçtiği salt romantik dizilerde gördük onu..

Kötü olanın karşı konulmaz çekiciliğini gördük onda.. Nuri Alço, Hayati Hamzaoğlu, Önder Somer gibiydi biraz ama onlardan ayrılan bir yanı her zaman oldu: Etiğe düşkünlüğü, delikanlı tavırları, hötüröflükten ciddi anlamda tiksinmesi kafalarda ulu manitu imajı çizmesine yetti.. Türk Sineması'nda porno film furyasının yaşandığı yıllara ve bu filmlerde rol alan isimlere bir göz atın, onun adına rastlayamazsınız.. Sırf bu çirkin ahvâl anlaşılsın diye Salih Güney'i bıçaklamadı mı Kuzey Baba? (Tamamen hayâl ürünüdür; aralarındaki husumetten bağımsız olarak, bireysel çıkarımlar bastırılamadan yazılmıştır. Koçum benim.)

Karaoğlan'ı Kartal Tibet'ten sonra canlandırdığını ve reel yaşamında da dediğim dedik bir adam olduğunu biliyoruz onun.. Afacan Küçük Serseri adlı yapımda "Kuzey" karakterini canlandırmasının ise tamamen bir otorite meselesi olduğunu, kendi adını kullanmak istediğini ve buradan hareketle sert mizaçlı delişmen jönümüze kimsenin artizlik yapamayacağını da kavrayabiliyoruz..

Uzatmadan;
seviyoruz onu. Yaptıklarıyla, yarattıklarıyla, kazandırdıkları ile hep kalbimizde. Fahri amcamız: Kuzey Vargın.

Hiç yorum yok: