09 Ağustos 2006

Cevat Kurtuluş..

Herhangi bir filmi izlemeye ba$ladınız ve kö$ke benzer bir yapıyla kar$ıla$tınız, aklınıza gelecek ilk isim nedir? evet evet cevat abi.. Rahmetli tüm kö$klerde itinayla u$aklık yaptı, yeri geldi kahya diye anıldı.. İçerideki ba$rol karakterinden bağımsız olarak o oradaydı ve hep hizmet etti, zaman zaman mutfağa bile girip yemek hazırladı zaman zaman yerleri süpürdü, ama hep oradaydı..

Absürd sahnelerde Cevat abinin kafası karı$tığında hızlı çekim tekniği girerdi devreye, avin içinde bir oraya bir buraya ko$turan cevat abi ilgi çekerdi, tek suçu Türk olmasıdır yoksa en iyi u$ak oyuncu dalında oscar alması kesindi..

Benm okuduğum okula da gelmi$ti rahmetli, yeni yapılan müsamere salonumuzda bir oyun oynamı$lardı, çılgınlar gibi alkı$lamı$tık küçücük ellerimizle.. $imdi bakıyorum da herkes u$ak pe$inde ama kimse u$ak olmak istemiyor, herkes büyük adam olma hevesinde kimse dü$ünmüyor "bu çöpler toplanmazsa kokar bu dünya" diye, bu devirde Cevat Kurtuluş olmak hakkaten zor hatta imkansız bile.. Kim gelecek ufacık çocukların mahallesine de tiyatro^yu sevdirecek? gelmez kimse, hala bekliyor çocuklar..
"cevat abiniz sizlere ömür, beklemeyin veledler"..

Aytencik..

Bir ba$ka efsanevi ye$ilçam karakteri. Aytencik $ımarık bir kızdır, teyzesinin kö$kü vardır hatta cevat kurtulu$ da kahya^dır, zamanla bu aytencik ve yanda$ları yüzünden kafayı yiyecek bir sürü hızlı çekim sahende ba$ karakter olacaktır..

Aytencik paranın rahatlığı ve gözündeki kafasını tamamen kaplayan güne$ gözlükleri ile plaja indi mi zion insanının yanındaki matrix^li gibi kalırdı, bütün çocuklar kendisine asılır bu aradan birini seçerdi..

Derken bu aytencik sefalet içerisindeki küçük sezaryencik ile tanı$ır ve insanlığı öğrenirdi, onu kö$ke getirir teyzesine ben adam edecem söz^leri verirdi.. Arap bacı ve yanda$larından ayarı yemesine rağmen kısa zamanda türlü $ebeklikler ile izleyininin gönlündeki yerini sağlamla$tırır, teyze^nin de insanlığa adımı olan gözya$larını görmemizi sağlardı..

Tabi her $ey bu kadar mutlu ve huzurlu olsaydı, aytencik aklımızda kalmazdı, neydi, kimdi bu aytencik? nasıl bu kadar büyük bir yeri vardı hayatımızda, neden elimize cola ve eti çay keyfi aldığımızda onu görmek isterdik televizyonda.. nasıl olur da haftasonları sabahtan ak$ama Vendetta^nın V^si gibi ulusal kanalları süslerdi bu hatun..

Bunlar çocukluğumdan bu yana cevap aradığım sorular, eminim ki kısa zaman sonra bulacağım bu cevapları ve sizlerle payla$acağım..

Sanılanın aksine, aytencik.. Motor yerine bisikleti tercih ederdi..

Sezaryencik..

Piç kavramını sevimli hale getiren veled olarak da bilinen yeşilçam karakteri.. Yüzlerce filmde rol almı$, karbon kopya rollerde oynamıştır.. Önder Somer veya Niyat Ziyalan tarafından kaçırılır, annesi ile babasının arasında tehlikeli ili$kiler vardır. Hırsızlık falan yaparsa, Haldun Dormen ile tanışana ya da aytencik ablası tarafından korumaya alınana kadar çalmadığı elma armut kalmaz.. Yok mafya^nın elinde dilencilik yapıyorsa yolu mutlaka ediz hun ile kesi$ir, ediz çocuğu kurtarır karizmayı yapar..

Biz yıllardır bunu izler dururuz, öylesine efsanedir ki sezaryencik filmleri..Hangi karede ne olduğunu, star^ın film $eridinin neresinde problem olduğunu bile biliriz ama yine de izleriz.. Televizyonda bir reklam verirler 10dakika film arkada devam eder bu sürede, yeniden ba$ladığında tamamen farklı yerdedir ama biz hiç kopmamı$ gibi takip ederiz..

Sezaryencik filmleri en iyi patatesli kır pidesi yerken izlenir, ayran^ı da dayarsın geçersin Tv kar$ısına, vursun Önder Somer tokadı, ağlasın hülya koçyiğit.. Oh be karde$im, i$te hayat bu..